top of page
© All rights for content on this website are reserved to Urban Synapse SRL

Reabilitarea zonei centrale protejate a Municipiului Aiud

Identitatea spatiului public intr-un municipiu cu o zona centrala istorica valoroasa are un rol foarte important in promovarea localitatii la nivel local, judetean, national si chiar international, deoarece este asociata in mod direct cu obiectivele turistice din oras. De aceea, proiectarea unui spatiu public atractiv, contemporan si nu in ultimul rand functional este extrem de importanta, deoarece are scopul de a pune in valoare respectivele obiective.

Proiectul realizat vizeaza conturarea a mai multe spatii publice (piete, scuaruri) cu rol identitar, cu un design de calitate, fiecare fiind destinat unor activitati specifice functiunilor sau dotarilor adiacente.

 

Un element esential al spatiilor publice in ziua de azi il constituie adaptabilitatea acestora la multiplele tipuri de utilizari contemporane (evenimente, concerte, expozitii, targuri, recreere). De aceea spatiile create au fost gandite pentru a putea raspunde diverselor tipuri de nevoi actuale.

Pentru a pune mai bine in valoare zona centrala istorica, avand ca obiectiv turistic principal Cetatea Aiudului, a fost nevoie de conturarea in imediata vecinatate a acesteia a unor spatii cu caracter identitar, cum ar fi o zona de amfiteatru unde se pot desfasura evenimente culturale. De asemenea, s-a propus un spatiu interactiv si de recreere cu o oglinda de apa si fantani arteziene incastrate in pavaj.

Imaginea de ansamblu a cetatii, fie ca aceasta este perceputa tranzitoriu, din masina, de pe bicicleta, sau pietonal, este direct relationata cu spatiul care o inconjoara, de aceea gandirea spatiilor publice din cadrul proiectului a avut in vedere mai ales acest lucru. Scopul principal a fost punerea in evidenta a cetatii, fie prin juxtapunerea acesteia cu zone verzi (latura de vest si sud), fie oglindirea acesteia intr-o oglinda de apa (Turnul Macelarilor) si realizarea unei fantani la nivelul solului care sa atraga pietonii. De asemenea s-a mai urmarit punerea in valoare a cetatii, prin marcarea cu ajutorul pavajului a intrarilor in cetate.

Numele proiectului / Reabilitarea zonei centrale protejate a municipiului Aiud

 

locația proiectului / mun. Aiud, jud. Alba

tipul proiectului / Concurs de soluții, D.A.L.I., Proiect Tehnic, D.E. 

suprafața / 15 ha

anul realizării / 2014

client / Municipiul Aiud

birou proiectare / Urban Synapse, Capitel Proiect

 

echipa de proiectare/

urb. Damian Alexandru Ioan

urb. Damian Laura

arh. Barbieri Marius

arh. Bucur Tiberiu

arh. Cheregi Mădălina

arh. Dragomir Amalia

drd. urb. peis. Opriș Ana

ing. Bodea Emil

 

Proiect nominalizat la Bienala Națională de Arhitectură București, 2012, ediția a 10-a,

Secțiunea Arhitectura spațiului public

bottom of page